5 признака на “остаряване”, които показват наличието на диабет

 

За никого не е изненадващо, че с възрастта се влошава слухът и се увеличава умората. Тези, на пръв поглед, типични признаци на стареене, могат да бъдат симптоми на диабет тип 2. Според Американската диабетна асоциация, през 2012 г, диабет е бил диагностициран при 29,1 милиона американци. От тях 8,1 милиона души не са знаели дълго време за своята диагноза.

Хората на възраст 45 и повече години, са изложени на най-голям риск. Много хора могат да бъдат в преддиабетно състояние или диабет, доста по-рано от установяването на диагноза. Тъй като диабетът е състояние, което се развива постепенно, вие може да се чувствате чудесно и нищо да не подозирате.

Преди да решите, че следните признаци са от възрастта, имайте предвид, че те могат да бъдат и признци на диабет тип 2.

Загуба на слуха или замъглено зрение

Когато на човек става все по-трудно да чуе разговор или да чете, често си мисли, че това са само признаци на стареене. Въпреки това, проучванията показват, че хората с диабет са два пъти по-застрсшени да загубят слуха си.

Диабетът засяга кръвоносни съдове и нерви, включително тези, в ушите и очите. Зрението се влошава, тъй като високата кръвна захар променя формата на лещата, която е неразделна част от фокусирането. В допълнение, диабетът може да причини катаракта и ретинопатия.

Липса на енергия и раздразнителност

Липсата на енергия в напреднала възраст, може да направи човека кисел и раздразнителен. Но причина за тези промени може да бъде и захарен диабет тип 2. При диабет, се натрупва глюкоза в кръвта и след това се отделя в урината, вместо да навлиза в клетките и да ги захранва с енергия. Поради това, хората с диабет често се чувстват уморени, изпитват глад, летаргия и липса на енергия.

Изследване, публикувано през  май 2016 във вестник Plos, установява, че други фактори, като например депресия, високо кръвно налягане, нарушен глюкозен контрол, възпаления, сърдечни и метаболитни проблеми в напреднала възраст, също са свързани с повишен риск от диабет.

Често уриниране и прекомерна жажда

С възрастта, хората могат наистина да започнат да уринират по-често, но причината за това, може да е диабет. При диабет, захарта остава в кръвта, а не се разпределя в клетките на организма. Единственият начин да се изкара захарта от тялото, това е уринирането. Това води до обезводняване и жажда.

Хората с диабет често се опитват да утолят жаждата с подсладени газирани напитки, като по този начин създават порочен кръг. Високите нива на кръвната захар в продължение на дълъг период от време, може да доведат до увреждане на бъбреците и микроваскулит.

Необяснима загуба на тегло

С възрастта, някои хора могат наистина да отслабнат. Но тази загуба на килограми, следва да се изясни. Хората с неконтролиран диабет са склонни да отслабват, защото те не получават хранителните вещества от храната и губят необходимите калории чрез урината.

Необичайни симптоми

При стареене, ръцете и краката понякога изтръпват, кожата става суха и сърбяща, раните заздравяват по-бавно. Лекарите смятат, че тези симптоми могат да показват увреждане на кръвообращението, причинени от продължително неконтролиран диабет. Много от тези симптоми произтичат от факта, че кръвоносните съдове и нервите са увредени от прекомерни количества глюкоза. Това не позволява на хранителните вещества, течности, мазнини и кислород да стигнат до целта си.

Важно е правилно да се оценят рисковете

Като се има предвид, че симптомите на диабет могат да бъдат по-незабележими, важно е да се направи оценка на риска и да се изследвате периодично за диабет. Не чакайте симптомите да станат очевадни.

Задайте си следните въпроси, за да се направи правилна преценка на рисковете:

  • Има ли в семейството ви, някой болен от диабет?
  • С наднормено тегло ли сте?
  • По-възрастни ли сте от 45 години?
  • Имате ли високо кръвно налягане?
  • Посещавате ли лекар редовно?
  • Правите ли си периодично изследвания, за да се провери нивото на холестерола и кръвната захар?

Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да определите дали вашите симптоми са само признаци на стареене или е нещо по-сериозно.

Консултацията с лекар, поставянето на диагноза в ранен етап, промяната в хранителния режим и начинът на живот, ще ви помогнат да предотвратите усложненията от диабета. Диагностиката на ранен етап помага да се предотврати или спре развитието на болестта, тъй като всички усложнения се дължат на дълъг период от неконтролиране на заболяването.

Автор: izdrave

Споделете в
468 ad


Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*