Акай- бери – мощен антиоксидант

Когато стане въпрос за здравето, обикновено се сещаме за вече познатите “суперхрани”. При споменването на тази дума, повечето от нас се сещат за зеле или плодове като боровинките. Но ако поне веднъж сте посещавали ресторант за здравословни храни, най-вероятно вече познавате плода акай-бери.

Цветното пурпурно-червено зрънце, много напомнящо на боровинка, е богато на антиоксиданти. Много козметични марки включват антиоксидантния плод в антистареещи кремове, като съставка, която помага в грижата за кожата. Въпреки, че дебатът, дали плодовете допринасят за загуба на тегло, все още е в ход, няма съмнение, че плодовете могат да бъдат част от здравословното хранене.

Акай-бери в козметиката

Подмладяващият ефект на козметиката с акай-бери се дължи на съдържанието на фитостероли, каротеноиди и други вещества, които защитават кожата от вредните ефекти на свободните радикали и регулират метаболизма на клетъчно ниво, както и нормализират липидния баланс и активност във външния слой на епидермиса.

Какво представлява плодът акай-бери?

Акай-бери са плодове от палмово дърво, което вирее в Централна и Южна Америка. Плодовете съдържат няколко пъти повече антиоксиданти от боровинки, малини, къпини и ягоди.

Според научните данни, тази суперхрана придобива популярност през 2009 г.

Плодовете на дървото акай-бери са доста крехки, а и намирането им не е толкова лесно, освен ако не живеете в Централна или Южна Америка. Това означава, че трябва да се задоволим с прахообразен екстракт или замразени плодове, които могат да се добавят в различни сладкиши и ястия.

Хранителна стойност

Повечето плодове съдържат големи количества естествена захар, но плодовете на акай-бери се характеризират с ниско ниво на този компонент. По-долу са посочени хранителните съставки, съдържащи се в 100 грама плод:

  • Калории: 70
  • Калории от въглехидрати: 16
  • Калории от мазнини: 50
  • Калории от протеин: 4
  • Витамин А: 750 IU
  • Калций: 20 мг
  • Натрий: 10 мг
  • Диетични влакна: 2 гр
  • Захар: 2 гр

Ползи за здравето

Предотвратяване на рак

Антиоксидантите, открити в плодовете акай-бери, са способни да се борят с раковите клетки, особено при левкемия. Проучванията показват, че плодовете започват да унищожават раковите клетки по-малко от 24 часа след поглъщането. В едно скорошно проучване е установено, че плодовете успешно убиват 85℅ от раковите клетки в белия дроб.

Помагат да се отървете от излишните килограми, като намаляват апетита

Някои изследвания показват, че акай-бери ефективно намаляват теглото при повечето хора. Те намаляват отрицателното въдействие на диета с високо съдържание на мазнини. Затова плодовете са включени в състава на много хранителни добавки. Едно проучване показва, че 30 дни консумиране на продукти с акай-бери или просто ядене на плодовете на гладно, може да намали нивата на кръвната захар.

Полезни при лечението на различни кожни заболявания

Известно е, че антиоксидантите спомагат за подобряване на здравето на кожата, а плодовете на акай-бери не са изключение. Те могат да предотвратят ранното стареене и дори да помогнат за възстановяване на кожните клетки.

Намаляват риска от атеросклероза и инсулт

Акай-бери са плодове, богати на антоцианин. Този антиоксидант, който се съдържа и в червеното вино, има способността да понижава нивата на холестерола в кръвта. Той е в състояние да предотврати образуването на кръвни съсиреци и да увеличи притока на кислород в кръвта, като намали общия риск от инсулти и инфаркти.

Подобряват умствената функция

За съжаление, не винаги можем да се противопоставим на свързаните с възрастта промени в нашето тяло. Увредените клетки се натрупват в нашия мозък и могат да причинят Алцхаймер и други промени в паметта и психиката. Полифенолите (които придават червено-сините нюанси на плода) активират протеини, които разрушават увредените клетки.

Подобряват процеса на храносмилане

Акай-бери детоксикрат храносмилателния тракт и подобряват храносмилането. Плодовете са също отличен източник на диетични фибри. Фибрите се срещат в много зеленчуци и плодове, но акай-бери са на първо място в списъка.

Как да приготвяте и да включите в диетата си тази суперхрана

Акай-бери мигат да се консумират пресни, но обикновено се добавят в смутита или се вземат като специални добавки. Ако харесвате сладката закуска, може да украсите гофретите или палачинките с акай-бери. Плодовете могат лесно да се добавят към различни печени сладкиши. Сокът на тези плодове е идеален заместител на сокове или вина в различни рецепти, може да се използва като съставка на маринати, сосове и салати.

Ценният плод можете да приемате и под формата на хранителна добавка на Bulgaricus

 

lipoin-728x90-1-new3

Автор: Mariela

Споделете в
468 ad

Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*