Аневризмата – сериозен проблем, чийто контрол зависи от самите нас

anevrizma-500x379

Аневризмата представлява издуване на стената на артерия (по-рядко – на вена) или на самото сърце поради нейното изтъняване. В резултат се появява така наречената аневризмена торбичка, която притиска разположените наблизо тъкани. Аневризмата може също така да бъде вродена. При раждането на детето този порок е незабележим и то се развива съвсем нормално.


Аневризма се причинява също от и заболявания, които изтъняват кръвоносните съдове: хипертония, атеросклероза, сифилис (в късен стадий).
Рискът о развитието на това коварно заболяване се повишава при травма или нараняване на кръвоносния съд, както и при образуване на инфектирани тромби. Човек може да живее години, без да почувства никакви симптоми. А в това време аневризмата незабелязано нараства, като заплашва всеки момент да се разкъса.
Често я откриват случайно, при ултразвукови или рентгенови прегледи, ето защо не бива да пренебрегваме тези възможности да получим повече информация за здравословното си състояние. При откриването й се налага спешно лечение, защото спукването на аневризмата води до кръвоизлив, което завършва с летален изход. В момента на разкъсването й човек чувства болка, а кръвното му налягане започва стремително да спада поради голямата загуба на кръв.

Независимо от високия риск при това заболяване, невинаги му се обръща необходимото внимание. В САЩ от аневризма умират ежегодно почти толкова хора, колкото и от СПИН (24 хиляди души). Но за борба срещу СПИН се отделят 1.4 милиарда долара, а за предотвратяване и лечение на аневризми – 500 хиляди.
От внезапно спукване на аневризма са починали хора като Айнщайн и Шарл де Гол.
Смята се, че приобретена аневризма се среща най-често при пациенти над 50-годишна възраст. При по-млади се получава обикновено след травми.
Аневризмите са няколко вида.
Аневризма на артерия на главния мозък – най-често срещаната форма на това заболяване. Тя се характеризира с локално разширяване на мозъчна артерия. При кръвоизлив човек усеща силна болка и губи съзнание. В половината от случаите пациентите умират, а мнозина от оцелелите остават инвалиди. Само 25% от болните от аневризма са изпитвали главоболие, подобно на мигрена, преди съдбоносния момент. Често я диагностицират погрешно като тумор в главния мозък.
Аневризмата на аортата е не по-малко опасна. Може да се развие върху различни участъци от този кръвоносен съд.
При аневризма на периферен кръвоносен съд (в крайниците) пациентите може да изпитват силна болка в ръка или крак.
Аневризмата на сърцето се характеризира с издуване на сърдечната стена. Може да възникне също на мястото на прекаран инфаркт на миокарда и се открива в 5 до 20% от болните с такъв проблем. С времето върху поразеното място се оформя белег, който постепенно се издува. Аневризмата може да се развие както веднага след инфаркта, така и няколко месеца по-късно.
Профилактиката на това тежко заболяване до голяма степен зависи от самия човек и вниманието, което той обръща на собственото си здраве. Редовните годишни прегледи или, при основателни съмнения, на всеки 6 месеца, са ефективно средство за откриването и вземането на необходимите мерки срещу възможни усложнения и сериозни последици.

Автор: vivian

Споделете в
468 ad


Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*