Формула за идеална вечеря

Напрегнатият ден най-сетне приключи, вие се прибирате вкъщи късно,но въпреки, че сте уморени, усещането за глад не е отминало. Тази ситуация със сигурност е позната на всеки.

Тъй като съвременният живот ни носи повече изисквания и работните дни стават по-дълги, не е чудно, че възможността да обядваме се появява едва в осем вечерта и дори по-късно. За нашето тяло това не е най-добрата новина, тъй като това означава, че по-голямата част от консумираните калории са във втората половина на деня, когато сме по-малко активни и сме склонни да общуваме, релаксираме или да гледаме телевизия. Страничният ефект на този начин на живот е постепенно увеличаване на теглото, особено ако закъснялото хранене е мазна, тежка храна, например паста, тост или закуска.

Хранителните специалисти казват, че вечерните ястия трябва да се състоят от протеини и не-скорбялни зеленчуци. Можете да ядете ядки и кисели млечни продукти за закуска. Но плодовете не са подходящи за вечерни ястия. Трябва да се помни, че плодовете са въглехидрати, които пречат на загубата на тегло.

Протеинните продукти включват постно месо, риба и морски дарове, млечни продукти и сирена, яйчен белтък. Не-скорбялните зеленчуци са хрупкавите и сочни зеленчуци (например зеле, краставици, сладък пипер, фасул).

Ще споделим с вас няколко съвета и рецепти, които ще ви помогнат да останете в добра форма въпреки късното хранене.

Разменете храната си

Ако редовно вечеряте след 20 часа, може би си струва да смените вечерята и обяда. Вечер може да се насладите на по-лека закуска, а на обяд да си позволим спагети, сандвич с месо или чиния с горещи зеленчуци.

Помислете за лесни възможности за отнемане на храна

Има голяма разлика  между домашните и ресторантските ястия. Изключително важно е да запомните, че всяка храна, която поръчвате в кафене или ресторант, поради голямото количество масло, сосове и подправки, ще съдържа най-малко 200-300 калории повече от същото ястие, което ще приготвите у дома. Така че ако решите да поръчате храна, помислете за по-леки опции за меню предварително. Поръчайте например риба или пиле на скара със салата, както и зеленчукови ястия.

Подгответе предварително

Няма нищо по-лшо от това, да се приберете гладни и да намерите празен хладилник. За да избегнете този сценарий, пригответе супи, месни и зеленчукови ястия, които можете да съхранявате в хладилника или фризера. Също така е важно да имате запаси от консерви супи, боб, риба тон или сьомга, поне няколко съставки за салата, която може бързо да се превърне в полезна и питателна храна.

Замразявайте храната

Разбира се, всички знаем, че пресните храни са по-добри, но има няколко възможности за продукти, които могат да бъдат замразени, като се запази тяхната хранителна стойност. Замразено филе от сьомга, пилешки гърди и различни зеленчуци могат да бъдат поставени в микровълновата и само за няколко минути да са готови за ядене. Вие определено ще погълнете поне 200-300 калории по-малко, отколкото ако си поръчате храна за вкъщи.

Яжте зеленчуци и протеини

По-късната вечеря трябва да бъде по-лека храна. Използването на тежки, богати на въглехидрати ястия късно вечер се свързва не само с наддаване на тегло, но и с липса на апетит на следващата сутрин. Ето защо, яжте на малки порции, включително парче риба, варено яйце и салата. И не забравяйте – тост, зърнени храни и мляко не са подходящи за вечеря.

Най-добри опции за вечеря

  • Омлет или фритата
  • Зеленчукова яхния
  • Пилешко филе и зеленчуци
  • Салата от пиле
  • Сьмга или риба тон

Киноа със спанак и гъби

Съставки

  • 450 гр бели гъби, нарязани на тънки резенчета
  • 3 скилидки чесън, нарязани
  • 1 супена лъжица несолено масло (по избор)
  • 1 супена лъжица зехтин
  • зелен лук, нарязан
  • 150-300 грама пресен спанак
  • 2 чаши сварена предварително киноа
  • сол

Загрейте маслото и зехтина в тиган на умерен огън. Добавете гъбите и чесъна и задушете за 5 минути. Добавете зеления лук и разбъркайте. Подправете със сол. Сложете пресния спанак, намалете топлината до минимум, покрийте тигана с капак и гответе още 1 минута. Добавете и киноата и варете още 1 минута. Добавете лъжица зехтин.

Печена сьомга с гръцка салата

  • кисело мляко
  • 2 супени лъжици лимонов сок
  • прясно смлян червен пипер
  • 2 супени лъжици мента
  • 1 супена лъжица нарязан пресен копър
  • 650 гр (4 филета) сьомга
  • 2 супени лъжици винен оцет
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1/2 ч.л. сух риган
  • 500 гр нарязани на ситно домати
  • 1 нарязана краставица
  • 1/4 червен лук, тънко нарязан

За да приготвите соса, в малка купа разбъркайте киселото мляко, лимоновия сок и 1/4 чаена лъжичка пипер. Добавете мента и копър. Загрейте грила на средна температура. Подправете филето от сьомга с 1/4 чаена лъжичка черен пипер и сол. Печете филето по 3-5 минути от всяка страна. В голяма купа смесете оцета, маслото, ригана и 1/4 черен пипер и сол. Добавете доматите, краставиците и лука. Сервирайте салата със сьомга и сос.

lipoin-728x90-1-new3

Автор: Mariela

Споделете в

Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*