Кайсиите – вкусни и полезни

kaisiiКайсията е високо плодно дърво, което достига от пет до петнадесет метра височина, с неправилна форма на короната и кафяв цвят на кората. Има големи месести листа, обикновено с кръгла форма и остър връх. Цветовете на,кайсията са големи бели или розови. Плодовете са оранжеви или жълти на цвят, със сладко-кисел вкус.
Цъфтежът на кайсията е през март или април. Плодовете, в зависимист от сорта, узряват от май до септември. Кайсията започва да дава плод 5 години след засаждането и.

За медицински цели се използват добре узрели плодове и техните ядки.
В състава на кайсията са включени големи количества захар, витамини, киселина подобна на лимонената, ябълчена и винена киселина, минерални соли и други основни вещества.

Използването на кайсия подновява кръвния състав, безпроблемното функциониране на сърцето, отделянето на холестерол и стимулира червата. Сокът от кайсии има антибиотично действие и инхибира гниенето на бактерии в стомаха. Благодарение на тези свойства, консумацията на кайсии е необходима за чревни заболявания, които са придружени от прекомерен разпад в организма.

 

Както пресните, така и .сушените кайсии съдържат много калий и желязо, което ги птави подходящи за лечение на

сърдечно-съдови заболявания, хипертонични кризи, болести, които са придружени с недостиг на калий в организма, както и при анемия. Кайсията трябва задъкжително да бъде включена в ежедневното меню на бременни жени. Този плод премахва лошия дъх и може да служи като слабително средство. Компот от пресни или сушени кайсии се използва при запек.

Кайсиево “мляко” е емулсия, която е направена от ядки и плодове и се използва като отхрачващо средство при остър бронхит, хълцане, магарешка кашлица, възпаление на трахеята, ларинкса и бъбреците.

Автор: izdrave

Споделете в
468 ad


Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*