Как да изберем, почистим и приготвим нар

Сезонът на този плод е кратък (от края на септември до декември), така че сега е момента да използвате максимално полезните му свойства. Едновременно с това,може да използвате сладките семена от нар като добавка към различни ястия.

Нарът има много ползи за здравето. Например, той може да бъде полезен за хора, борещи се с наднормено тегло. Плодът е обект на изследване, проведено от учени от Университета в Единбург.
В експеримента участват 29 доброволци. Едната група приема екстракт от нар в продължение на 3 седмици, а другата действа като контролна група. Установено е, че участниците, които са получили екстракт от нар, в резултат на това са погълнали 22℅ по-малко храна от участниците в контролната група. Те съобщават, че усещането за глад е намаляло значително.
На втория етап от проучването, доброволците са били помолени да изпият чаша сок от нар преди вечеря. Оказва се, че след това те ядат по-малко, защото се чувстват по-малко гладни от тези, които не са приели екстракт от нар или сок.
Въпреки това, сокът от нар е противопоказен при някои стомашно-чревни заболявания, например хемороиди.
Нарът отдавна е част от здравословното хранене, тъй като е богат на антиоксиданти, витамин С и калий. Ще ви разкажем повече за това как да избирате, почиствате и подготвяте този полезен плод.

Как да изберем зрял нар?

Ако нарът е закръглен, тежък и дори напукан – значи е узрял.
Нарът не узрява след като е откъснат. В супермаркетите често се продават неузрели плодове. Можете да намерите наистина пресни и зрели плодове на фермерските пазари и в магазините за плодове, които получават доставки директно от фермерите.

Най-добрият начин да съхранявате нар

Може да съхранявате нар в хладилника до две седмци. Може да го изсушите като го оставите на проветриво, хладно и сухо място в продължение на няколко седмици и след това да го използвате като декорация.
Зърната могат да се съхраняват в херметически затворен съд в хладилника за не повече от седмица, а в замразена форма те могат да се съхранят до една година.

Как да изчистите нар

В интернет може да намерите много трудни и странни препоръки за почистване на плода. Всъщност всичко е много по-лесно. Следвайте нашите инструкции, за да изчистите нара бързо и лесно.
Отрежете горната част на плода. Разделете нара на шест секции. Използвайте остър нож, за да отрежете кората на нара отдолу нагоре, по протежение на белите линии, които тръгват от центъра. С ръце разделете нара на секции по линиите, които сте направили с ножа. Най-добре е да направите това на чиста работна повърхност или в купа, тъй като на този етап зърната се ронят. Почистете и изхвърлете парчетата от бялата мембрана, покриваща зърната от нар.
От един среден нар се получава около една чаша зърна.

Как да ядем нар?

Ядливата чст на плода са зърната му, които във всеки плод са около 800. От един нар може да направите половин чаша сок. Съветите и вкусните рецепти по-долу ще ви помохнат да се възползвате максимално от уникалния сладък вкус наплода.
• Добавете семена от нар към напитките. Може да ги добавите към шампанско или ябълково вино, за да получите цвят и вкус. Може да добавите зърна от нар и към чай или лимонада.
• Добавете зърна от нар към авокадо. Яркият вкус на нара, перфектно се съчетава с естествения богат кремообразен вкус на авокадото. А интересната комбинация на червено и зелено ще бъде приятен бонус за окото.
• Направете сос от нар. Смесете зърна от нар с печена червена чушка, орехи и зехтин в блендера (добавете сол и черен пипер на вкус). Този сос може да поднесете с бисквити или зеленчуци.
• Сервирайте зърна от нар с маслини. Двата вкуса се комбинират чудесно. Може да се сервира към напитки.
• Добавете зърна от нар към брускети. Направете брускети с препечен хляб, козе сирене и поръсете с магданоз и зърна от нар.
• Добавяйте нар към салати. Зърната от нар блестят като рубини и могат да украсят всяка салата.
• Използвайте нар като странично ястие. Нар с месо? Страхотна комбинация! Ароматът на сок от нар се комбинира добре с всякакъв вид пържено месо и дори риба.
• Използвайте зърна от нар при приготвянето на десерти. Най-лесният начин е, да поръсите със зърната кисело мляко, сладолед или сорбе.
• Направете сок от нар. Изберете най-големите и най-тежки плодове, тъй като те са най-сочните.

Сьомга на скара с нар

Време за приготвяне: 25 минути
За соса:
• 1/2 чаша пресен сок от нар
• 1/4 чаша червено вино
• 2 супени лъжици мед
1/2 чаша зехтин или слънчигледово олио
• сол и пипер на вкусЗа гарнитура:
• Семена от нар
• 1 супена лъжица нарязан зелен лук
Сьомга – 4 филета с тегло до 200 гр, обезкостени и без кожа.
Приготвяне
В една купа смесете сока от нар, оцета и меда, и ги оставете да престоят 10 минути. Добавете масло и подправки към сместа.
След като изпечете сьомгата на скара, полейте със соса и сервирайте с гарнитурата.

Шоколадови бонбони с нар

• 2/3 чаша зърна от нар
• 1 чаша тъмен шоколад
Разтопете шоколада на парна баня. Напълнете до половината формичките и поръсете със зърна от нар. Допълнете формичките догоре с шоколад и ги поставете в хладилника, докато консистенцията се втвърди. След час и половина бонбоните са готови. Може да ги съхранявате в хладилника за около седмица.
lipoin-728x90-1-new3

Автор: Mariela

Споделете в

Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*