Какво е номофобия?

Смартфоните отдавна са престанали да бъдат просто “телефон” за нас. Те са нашето основно средство за комуникация, работещ инструмент, развлекателен център и прозорец към света. Така че не е изненада, че през последните години все по-голям брой хора страдат от номофобия.

Какво представлява номофобията?

Терминът “номофобия” ( от английски “no-mobile-phone phobia”) се появява през 2010 г. Основното се състои в несъзнателното безпокойство, което изпитват потребителите на мобилни телефони, когато по някаква причина остават без устройството си.
Според изследването такова безпокойство възниква при 58% от мъжете и 47% от жените, а 9% от хората изпитват подобни страхове, когато мобилните им телефони са изключени.

Симптоми

Изглежда, че съвременният живот е толкова изпълнен със стрес и тревожност, че последното за което трябва да се тревожите е “мобилният телефон”. Но си струва да се вгледате по-отблизо и ще забележите, че почти всички ваши приятели имат някои симптоми на номофобия. Помислете само колко пъти на ден поглеждаме нашите смартфони? Защо непрекъснато ги държим близо? Защо проверяваме социалните мрежи на всеки 5 минути? Опитайте се да излезете от къщи по някаква причина без телефон. Колко бързо ще откриете, че устройството не е у вас. Дори може да кажем, че няма да сте стигнали и входа, преди да се усетите, че сте забравили телефона си. Всичко това са симптоми на номофобията. Но най-опасното е, че страхът от липсата на мобилен телефон се проявява не само като емоционално преживяване, но и с реални физически симптоми като дихателни разстройства, треперене, студени тръпки и тахикардия.

Телефонът като средство за преодоляване на стреса

Зависимостта от смартфона има същите прояви като зависимостта от пушенето. Какво прави един пушач в стресова ситуация? Точно така, отива за кутия цигари.

Собствениците на мобилни телефони са същите. Въпреки това нито цигарите, нито смартфоните ни помагат да се отървем от стреса. Те просто насочват вниманието ни и ни дават илюзия за сигурност. Затова когато следващия път, когато вдигнете телефона, опитайте се да помислите първо дали наистина искате да се свържете с някого, или да намерите подходящата информация в интернет, или просто искате да да се разсеете от проблемите.

Автор: Mariela

Споделете в
468 ad


Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*