Какво трябва да знаете за депресията, ако сте малко над 20 години

Депресията всъщност, не е толкова ужасна, колкото си мислим. Ше ви дадем няколко съвета как да се справите с депресията, да подобрите настроението си и да си помогнете.
1. Ако нямате 25 години
Ако още нямате 25 години, е трудно да се справите с феномен като депресията – мозъкът все още не е напълно оформен. Префронталната мозъчна кора, която контролира импулсите и способността за мислене, се формира след 25-годишна възраст. Мислите в главата ви са плашещи, завършвате училище, идва търсенето на работа, въпросите, страховете. . . Дръжте се! Скоро ще бъдете на 26. . .
2. Депресията може да сполети всеки!
Бъдете сигурни, че най-малко един човек от вашето обкръжение е в депресия. В същото време, вашите приятелки може да изглеждат като моднин икони. Но в действителност поне едно от тези момичета е имало период на остра депресия. Много често, скъпите рокли скриват сълзите и разочарованията.
3. Не гледайте на живота през прозореца
По принцип депресията изглежда така – чувствате се като пластмасов манекен в магазин за дрехи, гледайки света от прозореца. Не гледайте на всичко и на всички, без да участвате в живота. Дори и да се чувствате изморени, вкючете се!
4. Първите депресии – от 14 до 22 години
Напълно нормално е понякога да изпадате в депресия, дори ако всичко изглежда добре. Специалистите твърдят, че повечето хора опознават депресията на възраст между 14  и 24 години. Така че, дори ако винаги сте се чувствали като шастливо малко бебе, много вероятно е след като навършите 20 години да имате симптоми на депресия, дори и да не осъзнавате защо.
5. Когато сме в депресия
Вместо да плачете по цели нощи, защото сте се разделили с любимия или защото не се разбирате с родителите, опитайте се да си наложите да правите нещо, което наистина помага. Дори и да гледате видео с котенца отново и отново, е по-добре, отколото постоянно да превъртате мисълта: “Добре де, защо се разделихме? Ами ако той е бил истинският?” (Но сами знаете, че не е бил той!).
6. Не превръщайте депресията в безкраен роман!
Да останете в депресия – едно от най-тъжните неща на света. Тези, които се опитват да романизират това, са просто глупави. Когато сте потопени в депресия, нещата изглеждат общо взето така – седите на дивана, дремете, ядете чипс и страдате за изгубената любов. Стегнете се и кажете “Стига! Да върви по дяволите! Ще изляза, ще танцувам и ще забравя!”
7. Комуникация по време на депресия
Ако решите да споделите с някого, че сте в депресия, най-вероятно ще чуете”Разбирам те добре!”. Дори и да не е така, оставете другия да ви помогне. Това ще е от полза.
8. 4 начина да преборите депресията
Има четири начина да се почувствате по-добре по време на депресия. Разходките, водата, топлата супа и горещият душ няма да променят драстично живота ви. Но ако се чувствате зле и нещо от списъка по-горе липсва, опитайте да попълните списъка – това ще ви помогне. Не можем да ви обещаем, че депресията ще приключи. Но заети в грижата за себе си, определено ще ви бъде полезно да се измъкнете от трудното състояние.
9. Кога депресията става опасна
Има признаци, когато депресията става заплашителна. Ако сте имали няколко тежки дни, но успеете да ги преодолеете, това е едно нещо. Но ако не можете да си спомните кога сте взели душ за последен път, леглото ви е пълно с трохи – време е да се консултирате спешно с терапевт.

Автор: Mariela

Споделете в
468 ad


Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*