Лициум – състав, свойства, рецепти

Лициум (тибетски берберис, сминдух)- малко  плодно дърво от семейството на беладоната. Това семейство включва и картофите, доматите, патладжан, чушки, чили и др. Лициум се състезава с годжи бери по брой на полезни компоненти и високата им концентрация.

Състав

• витамини (В1, В2, В3, В6, В12)
• витамин С (два пъти повече от цитрусовите плодове)
• витамин Е
• германий (предотвратява рак)
• калций и калий
• цинк и мед
• манган, никел, фосфор
• кадмий, кобалт, селен, хром
• каротин (20 пъти повече от моркова)
• йод (повече от нар, ябълка, спанак)
• аминокиселини
• монозахариди и полизахариди
• бетаин

Благодарение на този богат арсенал, лициум се справя с изцеление на тялото и има положителен ефект върху всички органи и системи. Има го и като хранителна добавка, която е също толкова качествена, както употребата на самото растение, тъй като хранителната добавка Сминдух е направена изцяло от чист екстракт от растението.

Използва се за лечение на:

• болест на Алцхаймер
• главоболие и световъртеж
• висок холестерол
• висока кръвна захар
• очни заболявания
• сърдечносъдови заболявания
• бъбречни заболявания
• заболявания на черния дроб и стомашно-чревния тракт
• дисбиоза
• заболявания на дихателната система
• артрит и остеоартрит, атеросклероза
• безсъние
• депресия, апатия, умора
• недостиг на йод

Но ползите от лициум не свършват дотук. Растението помага при симптоми на менопауза и предменструален синдром, пречиства кръвта,  насища организма с витамини и микроелементи, подобрява имунитета облекчава възпаления и подобрява обмяната на веществата. Всичко това прави плодовете на лициум, един от най-добрите продукти за отслабване (253 ккал на 100гр плод).

Важно!

Употребата на лициум може да предизвика стомашно разстройство. Хората със стомашно-чревни проблеми, е най-добре да се консултират с лекар, преди да включат плодовете в диетата си.

Лициум е неразделна част от азиатската кухня. Пресен, сух или в бадемово желе, а често се добавя и към ястия с ориз. Плодовете се използват и в китайските тонизиращи супи, в комбинация с пилешко или свинско месо (витамин С помага да се абсорбира по-добре месото). Плодовете се добавят още и към риба, зеленчуци. Лициум се добавя към билков чай и дори се използва за база на алкохолни напитки. Плодовете се използват и като заместител на стафиди, като се добавят към зърнени салати и млечни продукти.

Важно! Лициумът има тонизиращо действие, така че е добре да се консумира сутрин.

Закуска с лициум
• 50гр мюсли или зърнени култури
• 100гр нискомаслено кисело мляко
• шепа сушен лициум

Изобилието на протеини и сложни въглехидрати в тази проста рецепта, дават тласък и енергия през целия ден. А фактът, че е вкусна – това е просто бонус!

Комбинирана рецепта
• 1/4 чаша слънчогледово семе
• 1/4 чаша тиквени семки
• 1/4 чаша сусамени семена
• 1/4 чаша конопено семе
• 1 чаша пшеничен зародиш
• 1/3 чаша смес от лициум, стафиди и сушени боровинки
• 1/4 чаша бадемово масло
• 1 супена лъжица зехтин
• 1/3 чаша вода
• 1 ч.л.мед

Смесете всички съставки и бъркайте, докато получите гладка смес. Оформете топки и печете във фурната. Това е един уникален десерт и може да бъде добра закуска.

lipoin-728x90-1-new3

Автор: izdrave

Споделете в

Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*