Луга – приложение и предимства

Лугата е гъста, подобна на масло течност. Тя е остатъчен натурален продукт, който се получава при производството на сол. Лугата от езерата край Бургас и Поморие по състав е близка до разтвора на тамошната лечебна кал и има подобно действие. Родната луга е богата на магнезий, йод и калций. В нея се откриват и такива полезни елементи като натрий и сяра. А хлорът, въглерода, флуора, фосфора и цинка затвърждават позициите ѝ като едно от най-ефективните природни средства, с помощта на което можем да лекуваме различни заболявания.

Уникалните лечебни свойства на лугата се дължат на нейния богат минерален и органичен състав. По съдържание на биологично – активни вещества тя съдържа всички съставки на морската вода и рапата, но в многократно по-голяма концентрация. По състав е близка до калния разтвор, поради което има действие подобно на лековитата кал, добивана от тези езера. Преобладава съдържанието на калций, натрий, магнезий, хлор, бром, сулфати, хидрокарбонати, много микроелементи, органични вещества и др. Поради тази причина се счита, че е по-ценна и полезна от солите от Мъртво море, ако въобще е необходимо да се прави аналогия, а и е по-щадяща кожата тъй като има приятна, подобна на масло консистенция.

Магнезиевият хлорид и магнезиевият сулфат е с най-високо съдържание в лугата. Клетките в организма се нуждаят от магнезий, за да могат да произвеждат енергия. По този начин се ускорява метаболизма. Магнезият е нужен за здравето на нервната система и за нормалната работа на мускулите. С негова помощ косата, кожата и ноктите стават не само по-красиви, но и по-здрави.

Природният продукт помага при повече от 90 заболявания. Главно при болести на опорно-двигателния апарат, при ревматични проблеми. Терапия с луга трябва да се прави и при гонартроза и коксартроза. Те помагат и при равматоиден артрит. При травми на меките тъкани, навяхвания, изкълчване на стави, счупвания, при невралгии, неврити, плексити, дископатии са необходими малко повече процедури. Натуралната луга лекува трупно зарастващи рани и кожни заболявания: псориазис, невродермити, екземи. Освен това премахва умората и тежестта в крайниците, действа тонизиращо на целия организъм, стимулира естествената имунна защита. Посещението на лечебните басейни с луга е безплатно. Добре е да се стои в тях първоначално 7-10 мин., като постепенно времето се увеличава до 20-30 минути. Много често натуралният продукт се прилага и чрез компреси.

Автор: Mariela

Споделете в
468 ad


Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*