Направете десертите здравословни

Когато много ви се прииска нещо сладко, можете да си приготвите полезни плодови, медени и дори винени десерти. Специалистите по хранене нямат нищо против.

В нашата култура, за пълен обяд или вечеря се счита менюто от три блюда, включително десерт. Сред най-полезните десерти са печените плодове. Основното предимство на такива десерти е ниската калоричност и липсата на мазнини.

Полезните десерти трябва да са леки. Ако десертът съдържа огромно количество мазнини и много захар, тогава усещането за тежест след хранене ще бъде засилено и ще получите допълнителни калории.

Променете любимата си рецепта и направете ястието полезно.

Най-лесният начин да се насладите на любимия си десерт, без да изпитвате вина за погълнатите калории е да потърсите заместители на съставките. Заменете маслените компоненти на рецептата със съставки с по-нисък процент мазнини, висококалоричните съставки – с по-ниско калорични съставки. Опитайте се да направите любимия си десерт здравословен.

Ние предлагаме:

  • Използвайте масла с по-нисък процент мазнини
  • Използвайте пълнозърнесто вместо бяло брашно.
  • В рецептите за крем, използвайте обезмаслено мляко.
  • Вместо шоколад, използвайте неподсладено какао на прах.
  • Вместо крем за декорация на тортите, използвайте пресни или замразени плодове.
  • Украсете бисквитите или тортата с канела, какао на прах или пудра захар вместо с шоколадова глазура.

Такива промени в рецептите ще намалят значително количеството мазнини и калории в порция десерт. След като сте променили рецептата, можете да хапвате без да чувствате вина за любовта към сладкото.

Здравословни десерти

Възползвайте се от няколко рецепти, които ще ви позволят да се насладите на сладка и здравословна храна, без да добавяте излишни килограми.

1. Крем от лимон с боровинки

Време за приготвяне: 10 минути

Съставки

100 грама кремообразно сирене (без мазнини)

3/4 чаша ванилово кисело мляко с ниско съдържание на мазнини

1 чаена лъжичка мед

2 супени лъжици настъргана прясна лимонова кора

2 чаши боровинки

Подготовка

  1. Разбърква се крема сиренето и добавяте киселото мляко и меда.
  2. Използвайте миксер и разбийте, след което добавете и лимоновата кора.
  3. Поставете слой от лимоновия крем и следващият от боровинки. Редувайте докато свършат съставките. Охладете за 8 часа.

2. Круши с кисело мляко и мед

Приготвяне: 15 минути

Съставки

100 грама кисело мляко с ниско съдържание на мазнини.

1/2 чаена лъжичка екстракт от ванилия

Пресни круши 2 бр.

1 чаена лъжичка нарязани орехи

2 супени лъжици мед

1 лимон

Подготовка

  1. Ще ви трябва тензух в който да сложите киселото мляко, за да се изцеди за 24 часа в хладилника. Може да използвате и готово изцедено мляко.
  2. Внимателно разбъркайте млякото и ванилията. Нарежете крушите на половинки, почистете ги в средата и напълнете с получената смес. Полейте с мед, наръсете с ядките и настържете отгоре лимонова кора.

3. Печени праскови със сос от червено вино

Подготовка: 15 минути

Съставки

1 чаша вино Марсала, Мерло или друго сладо червено вино.

2 супени лъжици цитрусов ликьор

2 супени лъжици коняк

1 супена лъжица захар

2 супени лъжици лимонов сок

6 средни узрели праскови без костилките

6 бишкоти

1 чаша портокалов сок

Подготовка

  1. Смесете виното и портокаловия сок в тенджера. Оставете да ври, докато количеството намалее наполовина 15-20 минути.
  2. Намалете огъня и добавете цитрусовия ликьор, коняка и 1 чаена лъжичка захар. Варете на слаб огън докато захарта се разтвори (около 5 минути). Изключете котлона и добавете лимоновия сок. Опитайте и добавете захар на вкус.

В получения сос сложете прасковите. Намажете скарата с масло и печете прасковите, след което отново ги върнете в соса.

  1. Наредете бишкотите в тавичка. Върху тях подредете прасковите и залейте със соса. Оставете десерта да се охлади до стайна температура.

Експериментирайте и ще получите оригинални нискокалорични продукти с отличен вкус.

lipoin-728x90-1-new3

Автор: Mariela

Споделете в

Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*