“Оранжевите” витамини: защо цветът е толкова важен?

Различните цветове плодове и зеленчуци съдържат различни хранителни вещества. Например, червените плодове и зеленчуци могат да повлияят на сърдечносъдовата система, намаляват риска от рак, насърчават добра памет. Всичко това е ефект от съдържанието на ликопен и антоцианини в червените плодове и зеленчуци.

Зелени плодове и зеленчуци

Те съдържат калций и редица важни витамини и растителни съединения (лутеини и индолови съединения) и засилват зрението, заздравяват зъбния емайл, костите, намаляват риска от някои видове рак.

Лилава група

Този вид плодове и зеленчуци съдържат антоцианини и феноли, които подпомагат запазването на мозъчната функция, подобряват паметта, намаляват влиянието на стресовите фактори върху организма.

Жълто-оранжеви плодове и зеленчуци

Това е най-популярната група. Тези плодове и зеленчуци са богати на витамини А и С, каротеноиди, феноли и биофлавоноиди. Оранжевите плодове и зеленчуци подобряват зрението, имунната система и сърдечната дейност.

Кайсия

Тя е обявена за най-полезния плод, включително и костилките. Учените са установили, че кайсиите са изключително полезни за храносмилателната система, сърдечно-съдовата система и предпазват от някои видове рак.

В състава си кайсиите включват сребро, желязо, минерални соли, инсулин, витамини А и С, както и лимонена, салицилова, винена и ябълчена киселина.

Тези плодове осигуряват защита на организма от рак на белия дроб, стомаха, хранопровода и пикочния мехур. Тези безценни свойства се дължат на големите количества каротин в кайсиите.

Но, на хора с гастрит, диабет и язвена болест се препоръчва да бъдат внимателни с консумацията на кайсии.

Предлагаме една здравословна рецепта с кайсии:

Кайсиева пандишпан

Продукти

  • 200 грама брашно
  • 2 яйца

1 кг кайсии

  • 120 гр масло
  • 150 гр захар
  • една ванилия
  • пудра захар за украса

Разбиват се маслото със захарта, докато придобият консистенция на заквасена сметана. Добавят се яйцата едно по едно, като продължавате да разбивате. Пресяват се брашното и ванилията и се добавят към сместа. Тестото се слага във форма и се разстила равномерно. Измийте кайсиите, нарежете ги на половинки , като изчистите костилките. След като извадите ядките от костилките, поръсете отгоре с тях, а след това и със захар. Печете на 180° за 40 минути. Готовият сладкиш поръсете с пудра захар.

Тиква

Съдържа големи количества витамини Е, С, А, D, РР и витамини от група В. Поради своите алкалоидни  свойства, тиквата се препоръчва при стомашно-чревни заболявания, които се характеризират с повишена киселинност. Тиквата е полезна и при атеросклероза, диабет, подагра и холелетиаза. Ако имате нарушения на бъбречната функция, препоръчваме диета с тиква.

Семената на тиквата са богати на растително масло и съдържат повече от 50% протеини. Съдържанието на големи количества цинк в тиквата, я прави подходяща както за ядене, така и за маски при акне.

Захаросана тиква

Продукти

  • 400 гр тиква
  • 1/2 лимон (настъргана кора и сок)
  • 500 мл вода
  • 500 гр захар
  • пудра захар за вкус

Почистете и нарежете тиквата на кубчета или филийки. Сложете на огъня тенджера с вода, кората и сока от лимона, добавете и захарта. След като заври водата, пуснете вътре парченцата тиква и ги оставете да се  варят 5 минути. Махнете от огъня, оставете да изстине и повторете процеса още два пъти. След като се охлади напълно, изцедете сока и оставете парченцата тиква да се отцедят върху пергаментова хартия за 72 часа.

lipoin-728x90-1-new3

Автор: izdrave

Споделете в
468 ad

Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*