Петте най-важни минерала за отлично здраве

Микро-елементите са важна част от нашия живот и всеки отговаря за нещо, но често само един може да бъде отговорен за подобряването на имунната система, отличното настроение и забавянето на стареенето. Знайте, че най-важното е да разберем от какво имаме дефицит навреме и да си го набавим. Например от хранителни добавки минерали, като тези на фармацефтичната фирма Булгарикус, които са изключително ефикасни, без странични ефекти и напълно натурални.

1.Цинка е жизненост

Цинка се грижи за плодовитостта и добрата енергията. При липса на този минерал може да се спре производството на нови клетки, а вече увредените да не се възстановят. Процесът на стареене се забързва а подрастващите имат проблеми с развитието. Раните зарастват много по-трудно и костите се срастват. От Цинк-а зависи също и нашият имунитет срешу болести и грип. Приема се няколко дни преди всякакъв вид операция, а също и две седмици след нея. Цинкът се губи най-лесно от организма при стрес и небалансирани диети. Често при 2-ма от 3-ма мъже, които имат липса на недотатъчно цинк, те страдат от безплодие.

2.Селен или как да се предпазим от рак и стареене

Селенът е минерал, който помага за премахването на оловото и живака от организма. Освен това този минерал защитава организма от действието на свободните радикали на вътреклетъчно ниво, но и върху цялото тяло.

Хората, които получават достатъчно селен, намаляват рискът от артрит увреждането на кръвоносните съдове, инфаркт и инсулт, катаракта както и всякакво разваляне на зрението. Селенът намалява и нивото на стреса, затова е необходим на всеки, чиято работа е свързана с нервно натоварване.

3.Желязо за интелект

Как изглеждат хората които имат липси на желязо? Те са бледи, апатични, трудно се съсредоточават. Това е нормално при недостиг на желязо, тъй като техният мозък постоянно изпитва нужда от кислород  за който отговаря именно желязото. При липсата на този витамин се влошава паметта, вниманието и абстрактното мислене. Вероятността да развиете анемия е по-голяма ако страдате от чести респираторни или хронични заболявания, инфекции на стомаха, именно заради които вашият организъм не може да усвои добре желязото, много загуба на кръв (например при миома или след операция) или ако имате на липси на солна киселина в стомашния сок.

4.Калций за здрави кости

Това е минералът, който е около 2% от теглото на нашето. Калцият е важен за здрави кости, зъби, за съкращаването на мускулите (включително и на сърдечния) и предаването на нервни импулси. Той участва и в разграждането на мазнините и белтъчините и правилното функциониране на кръвообращението. След определена възраст костната маса на човек започва на намаля, а именно за това е нужен калция, за да не се появят проблеми с костите с напредване на възрастта.

5.Мангана е от съществено значение при бременност

Този минерал е изключително необходим на бременните за оформянето на плода,и не само за това. Важна роля заема и за нормалните финкции на нервната система, за премахването на токсините от организма и за заздравяването на костната маса. Липсата на манган може да причини безплодие, лоша памет, и проблеми с дейностите на мозъка.

Автор: izdrave

Споделете в
468 ad


Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*