Ползите от ниацина

Витамин В3 или ниацин (ниацинамид, никотинамид, никотинова киселина) е жизненоважен за човека витамин, който осигурява оптималния метаболизъм на мазнините, понижава „лошия холестерол” (повишава „добрия”) и триглицеридите, понижава кръвната захар до нормалните стойности и помага при депресия, тъй като стимулира производството на серотонин.

За занимаващите се с фитнес и бодибилдинг, ниацинът подпомага разширяването на кръвоносните съдове (подобрява вазодилатацията), стимулира собственото производство на мъжките полови хормони, сред които и тестостерона, и подпомага отслабването, тъй като понижава апетита, желанието за консумация на сладко и подпомага здравословната функция на щитовидната жлеза, стимулирайки разграждането и изчистването на мазнините.

Дефицитът на ниацин предизвиква болестното състояние пелагра, характеризиращо се с диария, дерматит, деменция, възпаление на устната лигавица, амнезия, делириум. При липса на адекватно лечение, пелаграта води и до смърт. Дори лекият недостиг на витамин В3 може да е причина за раздразнителност, лоша концентрация, тревожност и безпокойство, хронична умора, апатия и депресия. Като водноразтворим витамин, ниацинът не се натрупва и лесно се регулира от тялото, поради което свръхдозирането е рядкост и най-често е свързано с приема на големи количества ниацин под формата на суплемент.

Ползите за здравето от витамин В3:

  • Предпазва от сърдечносъдови заболявания – Ниацинът от десетилетия се изписва от лекарите за понижаване на „лошия холестерол” LDL (2-3 гр. дневно) и триглицеридите (1,2-1,5 гр. дневно), тъй като предотвратява разграждането на мазнините до тези съединения, както и за повишаването на „добрия холестерол” HDL (1,2-1,5 гр. дневно). При тези високи дози обаче, витамин В3 може да предизвика зачервяване, „иглички”, главоболие, гадене и диария, поради което приемът му задължително трябва да се консултира с лекар.(3,4)
  • Регулира кръвната захар и инсулиновата зависимост (Противоречиви данни) и помага при диабет тип І – Някои изследвания показват, че витамин В3 може да понижи инсулиновата чувствителност, докато други не откриват такава зависимост. (5-6) Ниацинът намалява някои от разрушителните автоимунни реакции, предизвикани от диабета тип І и така забавя напредването на болестта.7 (дозата е 25 мг/кг. тегло дневно, разделена на равни приеми през деня)
  • Намалява риска от рак – Изследвания показват, че витамин В3 намалява риска от рак, тъй като поддържа целостта и здравето на ДНК-веригата и осигурява правилната работа на тумор супресорния ген p53.(7-9)
  • Забавя прогресирането на AIDS – Наблюдение върху пациенти със СПИН показва забавяне в прогресирането на болестта и по-ниска смъртност при прием на високи дози ниацин.(10)

Препоръчителни и максимални дневни дози витамин В3 при хора без дефицит на ниацин:

Новородени, 0-6 месеца – 2 мг.;

Бебета, 7-12 месеца – 4 мг.;

Бебета, 1-3 години – 6 мг.; (до 10 мг.)

Деца, 4-8 години – 8 мг.; (до 15 мг.)

Деца, 9-13 години – 12 мг.; (до 20 мг.)

Младежи над 14 години и мъже – 16 мг.; (до 35 мг. при възраст над 18 години)

Девойки над 14 години и жени – 14 мг.; (до 35 мг. при възраст над 18 години)

Бременни – 18 мг.; (до 35 мг. при възраст над 18 години)

Кърмачки – 17 мг.. (до 35 мг. при възраст над 18 години)

Ниацинът може да се приема под формата на таблетки

При лек дефицит на витамин В3 се приемат 50-100 мг. дневно ниацин или ниацинамид, разделени на равни приеми с храната. При установена пелагра, лечението предвижда приема на 100-300 мг. дневно на равни дози с храната при децата и 300-500 мг. дневно по същата схема за възрастните.

Ниацинът е известен със своята способност да увеличава притока на кръв към гениталиите – и да подобрява общото кръвообращение – също така се смята, че подпомага синтеза на полово хормонален естроген, прогестерон и тестостерон. Той играе важна роля в над 100 функции, необходими за оптимално здраве и производството на енергия. Тя може да подпомага получаването на „niacin flush“ – което увеличава и чувствителността, и осезанието и дори засилването на ерекцията. Учените го наричат-„Витаминът за силна,мощна и продължителна ерекция“ и го ползват в повечето натурални хапчета за ерекция, които създават.

Ниацин е ключова съставка в натуралните таблетки за ерекция Vitagra. Те идеално решават проблемите с ерекцията при мъжете и имат бърз и безотказен ефект. Vitagra е 100% натурален продукт, с бързодействаща формула: ефект само 30 мин след прием. Една таблетка е напълно достатъчна. Без рецепта и без странични ефекти.

Автор: Mariela

Споделете в
468 ad


Trackbacks/Pingbacks

  1. Кои са най-богатите храни на ниацин - izdrave.bg Най-свежия Здравен портал Новини, Билки и Билколечение - […] наша предишна статия ви представихме ползите от ниацина. Той е особено полезен за организма при превенциа на […]

Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*