Продукти с глутен

Продуктите, съдържащи глутен, са опасни за здравето при заболявания като анемия и алергия към пшеница.

Глутенът е смес от неразтворими протеини от някои култури (пшеница, ръж, ечемик, овес). Глутенът придава еластичност на тестото от брашно. При съвременните зърнени култури се увеличава съдържанието на глутен, което може да бъде опасно за човешкото здраве при системното използване на продукти, съдържащи глутен. Той утежнява процесите на храносмилане на храната в червата, допринасяйки за нарушаването на метаболитните процеси в тялото и редица заболяваия.

Безглутеновата диета е хранителна система, която осигурява пълно спиране на консумацията на продукти, съдържащи глутен. Такова хранене е задължително за заболявания като целиакиа, както и за някои алергични заболявания (например при алергия към пшениица).

Напоследък учените стигат до заключението, че безглутеновата диета може да има много положителен ефект и върху тялото на здрав човек. Така че, като се откажете от глутен, можете значително да подобрите храносмилането, да нормализирате метаболизма и да се отървете от синдрома на хроничната умора.

Кои храни съдържат глутен

Зърнени храни

  • Пшеница във всички видове. Отхвърлянето на глутен предполага изключването на всички видове продукти, които могат да съдържат пшеница (печени продукти, пшенично нишесте, пшеничен протеин, грис, различни добавки и сгъстители, съдържащи фракции от пшенични протеини).
  • Ръж, ръжено брашно и квас
  • Ечемик във всички видове. Необходимо е да се изключи използването на ечемично брашно, (ечемик, ечемичен малц и продукти от малтоза).
  • Овес, овесено брашно, овесени ядки.
  • Макаронени изделия, хляб, зърнени храни, пълнозърнести храни.

Млечни продукти и сладкиши

Необходимо е да се изоставят всички видове млечни продукти, съдържащи зърнени култури като добавки. Те включват напитки от кисело мляко с житни продукти, млечни и растителни кондензирани продукти. Сгъстителите и вкусовите добавки, които са част от киселото мляко, също могат да съдържат глутен.

По правило глутенът може да се съдържа в извара с растителни мазнини.

Глутен може да се съдържа и в сирената.

Глутенът може да се съдържа в различни бонбони, дори ако не се използва брашно за приготвянето им. Например, глутенът може да бъде част от смеси за приготвяне на напитки, пастили, локум, халва и други видове сладкиши. Внимателно проучвайте състава на продуктите, преди да ги купите.

Месни и полуготови продукти

Прясното месо, рибата и домашните птици не съдържат глутен и могат да се консумират без страх. Това не може да се каже за консервираните риби и меса, колбаси и полуготови продукти. Технологоята на производство предвижда добавяне на глутен към такива продукти.

Не се препоръчват и зеленчукови консерви.

“Подозрителни” продукти

Има група продукти, които потенциално могат да съдържат глутен и също е желателно да се откажете от употребата им. На първо място, това са продукти с неизвестен източник на произход или с двусмислена информация за продукта, посочена на опаковката. Такива продукти включват:

  • Соев сос. В оригиналния соев сос няма глутен, тъй като се приготвя само от соя. Някои производители обаче добавят пшенични екстракти към него.
  • Декстрини (подсладители). Обикновено декстринът се произвежда от царевица, но може да съдържа и пшеница.
  • Хидролизиран растителен протеин. Спортистите, които са на диета без глутен, трябва да бъдат внимателни при избора на продукти.
  • Цвят на карамел. Като правило, той се приготвя от царевичен сироп, но може да съдържа малтозен сироп, който е направен от ечемик.
lipoin-728x90-1-new3

Автор: Mariela

Споделете в

Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*