С какво са полезни крушите?

Ако работите в офис – крушите са вашият продукт. Както показват проучванията, ежедневната употреба на круши е отлична профилактика на професионални “офис-заболявания”. Тези плодове премахват раздразнителност, нервни разстройства, безсъние, депресия и хронична умора.
В допълнение, крушата е отличен естествен детоксикатор на храносмилателната систена, тъй като този плод съдържа много витамини и фибри. Крушата почиства тялото, подобрява състоянието на кожата, възстановява здравината на косата и я прави блестяща и привлекателна.
Има много сортове круши и дървета, но само някои от тях произвеждат ядивни плодове, които могат да се консумират. Други сортове се използват като декоративни дървета и храсти.
Крушите произхождат от Китай. Днес те растат и в Европа, Северна Африка и Азия. Крушата е била част от различни диети в продължение на хиляди години. За този плод има справки в келтската литература, римската история и китайското знание.
Крушата съдържа много полезни витамини и минерали, например, калий, витамини С и К, фенолни съединения, фолиева киселина, фибри, мед, манган, магнезий и витамини от група В.
Предлагаме ви да научите повече за полезните свойства на този чудотворен плод.
Подобрете храносмилането
Една порция круши осигурява 18℅ от дневния прием на фибри. Този плод може да бъде ефективно средство за подобряване на храносмилането. Повечето фибри в крушите са неразтворим полизахарид, което означава, че улесняват преминаването на храната през червата. В допълнение, той стимулира отделянето на стомашни и храносмилателни сокове, намалявайки вероятността от запек и диария. Влакната са в състояние да взаимодействат с агенти, причиняващи рак, както и срещу свободните радикали в дебелото черво, като по този начин предпазват този орган от нарушения.
Отслабване
Много хора, които искат да отслабнат, намаляват приема на плодове, поради тяхното калорично съдържание, което се дължи на високите количества захари. Крушите са сред най-нискокалоричните плодове: средно голяма круша съдържа около100 калории, което е 5℅ от дневната доза за един здрав човек. В допълнение, сочният плод дава усещане за насищане.
Антиоксидантни свойства
Подобно на много други плодове, крушите са богати на антиоксиданти, които се борят с различни заболявания. Антиоксидантите работят за отстраняване на свободните радикали, които се натрупват в организма след клетъчния метаболизъм. Свободните радикали мутират ДНК на здравите клетки в ракови и могат да причинят редица други разрушителни състояния. Ето защо, антиоксидантните компоненти на витамини С и А, флавоноидни съединения като бета-каротин, лутеин и зеаксантин, помагат да се освободи тялото от опасни съединения.
Крушите са свързани с превенцията на редица различни видове рак, включително рак на дебелото черво, ректума, гърдата, простатата и белия дроб.
Повишен имунитет
Крушите са богати на антиоксиданти и витамин С, които са полезни за имунната система, тъй като стимулират производството на левкоцити. Така организмът по-бързо се справя с настинки, грип и други вирусни заболявания.
Подобрете здравето на сърцето
Крушите са отличен източник на калий поради което имат положителен ефект върху здравето на сърцето, тъй като калият е вазодилататор. Това означава, че понижава кръвноо налягане, премахвайки тежестта от цялата сърдечно-съдова система и възпрепятства образуването на кръвни съсиреци. В допълнение, калият увеличава кръвообрашението до всички части на тялото, насища органите с кислород и стимулира тяхната ефективна работа. Накрая, калият работи като регулатор на течностите в организма, осигурявайки баланс на основните течности в клетките и органите. Без калий, много основни функции в организма биха се забавили или спрели напълно.
Ускоряване на лечебния процес
Витамин С е важна част от синтеза на нова тъкан в различни органи и клетъчни структури на тялото. Аскорбиновата киселина, на която са богати крушите, ускорява заздравяването на рани и възстановяването на кръвоносните съдове.
Подобрява кръвообращението
За пациенти с анемия, крушите са много полезни поради високото съдържание на мед и желязо в тях. Медта улеснява и подобрява абсорбцията на минерали в кръвносната система, а повишените нива на желязо увеличават синтеза на червените кръвни клетки. Можете да предотвратите умора, когнитивно увреждане и мускулна слабост с ежедневно консумиране на круши.

Автор: Mariela

Споделете в
468 ad


Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*