Съвети за диетични рецепти и общи принципи на готвенето им

fruit-eating

  1. Как да се отнасяме към яйцата? Много диетолози изцяло и напълно отхвърлят тази храна.

Но в нашето дневно всекидневие често се налага да пренебрег­ваме пълните забрани, а да следваме мъдрите съвети и правила.

Ястията от яйца и подобни се приготвят бързо и често ни изкуша­ват, особено когато времето не стига. Нашият съвет е – недейте да

пържете яйцата! Най-добре е да ги варите или да ги при­готвяте на омлет.

Има и друг начин – така наречените яйца по панагюрс­ки. Кипнете в тигана вода и пуснете счупените яйца вътре.

  1. Ако се придържате към вегетарианска диета, хра­ната ви трябва да е бланширана, което означава, че не ви заплашва нито преяждане, нито натрупване на излишни килограми.

Предлагаме някои идеи за разнообразяване на менюто.

Основата на вашата храна са белтъчините. Осигурявай­те си чрез менюто си необходимите количества. Напри­мер изпечените с кожичката картофи поднасяйте с печен фасул или изкиснато сирене.

Въобще по-често добавяйте фасул в салатите, супите, задушените зеленчуци, които приготвяте.

Можете да посипвате различните зеленчукови ястия със смлени орехи. Но от друга страна орехите са твърде кало­рични.

Ако си приготвяте спагети, добре е да ги посипите с настъргано сирене и накълцани пресни зелени подправки. С настъргано сирене можете да посипвате и зеленчукови­те салати, ястията със зърнени продукти (от ориз, напри­мер).

  1. Яжте повече богати на целулоза храни!

Консумирайте бобови продукти – грах, фасул, леща.

Употребявайте предимно хляб от едро смляно брашно.

  1. Опитайте се да се откажете от захарта. Ако ви е невъзможно, поне ограничете употребата й. Какво трябва да направите?

Купувайте продукти с ниско съдържание на захар. От­кажете се от сиропите.

Ако консумирате консервирани плодове, предпочитай те такива, сварени без захар, в собствен сос.

Използвайте пълноценно плодовете, изцеждайте от сок или ги яжте сурови.

През зимата консумирайте сушени плодове – и като самостоятелна храна, и като допълнение към различни десерти.

  1. Старайте се храната ви да е разнообразна, изпол­звайте различни хранителни продукти.

За да поддържате нормалното си тегло, храната ви тряб­ва да е балансирана. Това означава да приемате толкова ка­лории, колкото ще изгорите. Добавете към това и някакви физически упражнения или вид спорт и резултатите няма да закъснеят.

Автор: izdrave

Споделете в
468 ad


Trackbacks/Pingbacks

  1. Готвенето на пара - изключително здравословно - izdrave.bg Най-свежия Здравен портал Новини, Билки и Билколечение - […] Четете още: Съвети за диетични рецепти и общи принципи на готвенет… […]

Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*