Смартфон ще следи сърдечния ни ритъм

В Новосибирск изследователите от Института по автоматика и електрометрия  създадоха безконтактна система за кардиомониторинг, която позволява събраната информация да бъде предавана пряко на потребителски устройства – смартфони или компютри.

Новата разработка пряко предава получената информация на смартфона (или компютъра) на пациента, използвайки микросървър за предаване на данните, съобщава сътрудникът на Института Владимир Слуев. Микросървърът акумулира данните в реално време и ако има отклонение от нормата, информацията се предава и на лекуващия лекар.

Разработчиците съобщават, че създадената от тях система за кардиомониторинг няма аналог на пазара. В днешно време холтеровите апарати не позволяват на пациента самостоятелно да получава информация за състоянието на своето сърце.

Мениджърът на проекта Александър  Матросов уверява, че системата се доразработва и прототипът  се намира в стадий на изпитания. Необходимостта от изследване на поведението на системата за кардиомониторинг в реално време отвежда учените при спортистите триатлонисти, които първи ще я тестват.

Автор: Mariela

Споделете в
468 ad


Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*