Защо е по-добре да не носите обувки без чорапи?
окт.13

Защо е по-добре да не носите обувки без чорапи?

Не носете обувки без чорапи – пожалете себе си и околните! Първо, хигиената на краката ви ще бъде безвъзвратно изгубена, което води до появата на неприятна миризма. И второ – обувки без чорапи няма да ви предпазят от инфекции. За един ден, само единият крак може да произведе около 500 мл пот! И това не е стерилна течност – потта съдържа бактерии. И бактериите се размножават бързо във влажна и тъмна среда. Защо е...

Още
Какво представлява макулната дегенерация?
окт.13

Какво представлява макулната дегенерация?

Макулна дегенерация е едно от трите най-чести заболявания на ретината. Протича с прогресивно увреждане на централната зона на ретината – т.нар. макула, или жълто петно. В макулата са съсредоточени основната част от т.нар. колбички – клетките, отговорни за правилното възприемане на цветовете и поддържането на нашето централно зрение. Имайки предвид ключовото разположение на макулата в ретината (точно зад зеницата) и ролята й за...

Още
С какво са полезни крушите?
окт.13

С какво са полезни крушите?

Ако работите в офис – крушите са вашият продукт. Както показват проучванията, ежедневната употреба на круши е отлична профилактика на професионални “офис-заболявания”. Тези плодове премахват раздразнителност, нервни разстройства, безсъние, депресия и хронична умора. В допълнение, крушата е отличен естествен детоксикатор на храносмилателната систена, тъй като този плод съдържа много витамини и фибри. Крушата почиства...

Още
Омега-3, омега-6, омега-9: как да си ги набавим и защо се нуждаем от тях
окт.13

Омега-3, омега-6, омега-9: как да си ги набавим и защо се нуждаем от тях

Омега мастните киселини са една много популярна напоследък, комбинация от думи. Но повечето хора все още не разбират колко и кои омега мастни киселини трябва да се консумират. Ще говорим за ползите, рисковете и начните за получаване на тези важни мазнини. Има объркване относно това, кои масла, риби и ядки са източници на здравословни мазнини и кои не. Повечето от нас поне веднъж са чували за омега-3 мастни киселини и може би дори за...

Още
7 немлечни източника накалций
окт.12

7 немлечни източника накалций

Всички знаем колко е важен калцият за развитието на децата, особено на костите им, но този елемент също е жизненоважна част от диетата на възрастните, тъй като спомага за поддържането на здрава костна структура и мускулна функция. Диетолозите препоръчват, възрастните между 19 и 64 години да консумират  по 700 мл калций на ден, а основните препоръчителни източници са млякото, сиренето и други млечни продукти. Но е факт, че броят на...

Още
Какво е мазна закуска и защо да се откажем от нея?
окт.12

Какво е мазна закуска и защо да се откажем от нея?

Канадски учени са установили, че мазни ястия за закуска, предизвикват съдови заболявания. Учените са провели експеримент, включващ група здрави непушачи. Те са били помолени всеки ден да ядат на закуска сандвич, съдържащ 900 калории и 50 грама мазнини. Изследването на микроваскуларната функция показва, че 2 часа след тази закуска, скоростта на интеграла (важен показател за съдовото състояние) намалява с 15-20℅. Намаляването на нивото...

Още
Какво е номофобия?
окт.12

Какво е номофобия?

Смартфоните отдавна са престанали да бъдат просто “телефон” за нас. Те са нашето основно средство за комуникация, работещ инструмент, развлекателен център и прозорец към света. Така че не е изненада, че през последните години все по-голям брой хора страдат от номофобия. Какво представлява номофобията? Терминът “номофобия” ( от английски “no-mobile-phone phobia”) се появява през 2010 г. Основното се състои в...

Още
Как се отразява времето на настроението ни
окт.12

Как се отразява времето на настроението ни

Доказано е, че времето влияе върху настроението ни. Есента настъпи и първите й проявления вече са факт. Започва да се стъмва по-рано, става студено, времето се разваля. Всичко тона навява носталгия по дългите летни дни, на които до скоро всички се радвахме. Как метрологичните условия влияят на настроението ни? Ето няколко няколко факта за връзката между времето и нашите емоционални състояния. Липсата на слънце ни прави тъжни Когато...

Още
5-те най-добри ястия за студено време
окт.11

5-те най-добри ястия за студено време

Топлата висококалорична храна е един от най сигурните начини да се затоплим в студа. Но последиците от подобно затопляне може да се отразят зле на фигурата. Как да съставим есенното меню, за да се чувстваме добре в студа, без да се страхуваме от излишни килограми? Супи Супата е идеално ястие, за да съхраним топлината на тялото в студеното време. Не е необходимо супата в есенното меню да бъде тежка и богата. Може да се стоплите и от...

Още
Какво трябва да знаете за депресията, ако сте малко над 20 години
окт.11

Какво трябва да знаете за депресията, ако сте малко над 20 години

Депресията всъщност, не е толкова ужасна, колкото си мислим. Ше ви дадем няколко съвета как да се справите с депресията, да подобрите настроението си и да си помогнете. 1. Ако нямате 25 години Ако още нямате 25 години, е трудно да се справите с феномен като депресията – мозъкът все още не е напълно оформен. Префронталната мозъчна кора, която контролира импулсите и способността за мислене, се формира след 25-годишна възраст....

Още
Най-вредните 8 закуски, за които трябва да забравим
окт.11

Най-вредните 8 закуски, за които трябва да забравим

Малките закуски между основните хранения позволяват да заситим глада си, което е много удобно, особено в работно време. Научете за 8-те най-вредни закуски, които е най-добре да се забравят. 1. Колбаси В днешните колбаси е много трудно да се намери истинско месо. Като цяло, тези продукти съдържат животински мазнини соя и вредни хранителни добавки, като например натриев нитрит, които допринасят за развитието на по качествени...

Още
Смартфон ще следи сърдечния ни ритъм
окт.11

Смартфон ще следи сърдечния ни ритъм

В Новосибирск изследователите от Института по автоматика и електрометрия  създадоха безконтактна система за кардиомониторинг, която позволява събраната информация да бъде предавана пряко на потребителски устройства – смартфони или компютри. Новата разработка пряко предава получената информация на смартфона (или компютъра) на пациента, използвайки микросървър за предаване на данните, съобщава сътрудникът на Института Владимир Слуев....

Още