Как австрийците се хранят, без да пълнеят
окт.20

Как австрийците се хранят, без да пълнеят

Често ли ядете в обществения транспорт? За жителите на Виена, леката закуска в колата е обичайна практика. В метрото ще видите много хора, които шумолят с опаковки и дъвчат сандвичи. По улиците те са още повече: австрийците не смятат за срамно да се яде на улицата. Бял или ръжен хляб с шунка, масло, сирене и лист от зелена салата е любима закуска в Австрия. И как тази нация остава здрава и хармонична с такова отношение към храната?...

Още
Веганска диета – за кого е подходяща?
окт.19

Веганска диета – за кого е подходяща?

Веганската диета е строга вегетарианска диета, изключваща приемането на яйца и всякакъв вид млечни продукти. Добре балансирана тя може да осигурява всички необходими нутриенти (витамини и минерали), като същевременно притежава и някои здравни предимства в сравнение с вегетарианската. Правилата при храненето за веганите са почти същите както при вегетарианците, с изключение на това, че в техния прием отсъстват нутриентите, съдържащи се...

Още
Плодове и диабет
окт.17

Плодове и диабет

Едва ли има човек, който да не обича плодове, въпреки че, разбира се, винаги има изключения от правилото. Но в повечето плодове се съдържа захар и възниква въпросът – полезни ли са плодовете при диабет? Ако помолим някого да изброи няколко вида плодове, разбира се незабавно ше се сети за ябълки, круши, сливи, мандарини, портокали. Плодовете консумираме под различни форми – пресни, замразени, консервирани, сушени,...

Още
Месо, риба, яйца в храненето на възрастни и деца
окт.17

Месо, риба, яйца в храненето на възрастни и деца

Продуктите от животински произход са богат източник на протеини, витамин А и лесно смилаеми железни и фолиеви продукти. Месото и рибата са най-добрите източници на цинк, докато млечните продукти са богати на калций. Месо, риба и морски дарове допринасят за усвояването на не-хем желязо, и в допълнение, месото(особено черния дроб и други вътрешни органи) е добър източник на хем желязо. Ние сме свикнали да свързваме месото с...

Още
Как да подготвим тялото за студения сезон? Ще ни помогнат 9 от най-полезните есенни продукти.
окт.15

Как да подготвим тялото за студения сезон? Ще ни помогнат 9 от най-полезните есенни продукти.

Не е тайна, че нашето здраве и настроение зависят до голяма степен от това, което ядем. През есента е важно да се попълни липсата  на витамини и да се засили имунитета в навечерието на студения сезон и настинките. В допълнение, полезните компоненти на есенната диета ще помогнат да се избегне сезонното влошаване на настроението. Предлагаме ви списък с 9-те най-полезни есенни продукти. Тиква Този зеленчук е богат на витамини А, В, С, Т,...

Още
С какво са полезни крушите?
окт.13

С какво са полезни крушите?

Ако работите в офис – крушите са вашият продукт. Както показват проучванията, ежедневната употреба на круши е отлична профилактика на професионални “офис-заболявания”. Тези плодове премахват раздразнителност, нервни разстройства, безсъние, депресия и хронична умора. В допълнение, крушата е отличен естествен детоксикатор на храносмилателната систена, тъй като този плод съдържа много витамини и фибри. Крушата почиства...

Още
Омега-3, омега-6, омега-9: как да си ги набавим и защо се нуждаем от тях
окт.13

Омега-3, омега-6, омега-9: как да си ги набавим и защо се нуждаем от тях

Омега мастните киселини са една много популярна напоследък, комбинация от думи. Но повечето хора все още не разбират колко и кои омега мастни киселини трябва да се консумират. Ще говорим за ползите, рисковете и начните за получаване на тези важни мазнини. Има объркване относно това, кои масла, риби и ядки са източници на здравословни мазнини и кои не. Повечето от нас поне веднъж са чували за омега-3 мастни киселини и може би дори за...

Още
7 немлечни източника накалций
окт.12

7 немлечни източника накалций

Всички знаем колко е важен калцият за развитието на децата, особено на костите им, но този елемент също е жизненоважна част от диетата на възрастните, тъй като спомага за поддържането на здрава костна структура и мускулна функция. Диетолозите препоръчват, възрастните между 19 и 64 години да консумират  по 700 мл калций на ден, а основните препоръчителни източници са млякото, сиренето и други млечни продукти. Но е факт, че броят на...

Още
Какво е мазна закуска и защо да се откажем от нея?
окт.12

Какво е мазна закуска и защо да се откажем от нея?

Канадски учени са установили, че мазни ястия за закуска, предизвикват съдови заболявания. Учените са провели експеримент, включващ група здрави непушачи. Те са били помолени всеки ден да ядат на закуска сандвич, съдържащ 900 калории и 50 грама мазнини. Изследването на микроваскуларната функция показва, че 2 часа след тази закуска, скоростта на интеграла (важен показател за съдовото състояние) намалява с 15-20℅. Намаляването на нивото...

Още
5-те най-добри ястия за студено време
окт.11

5-те най-добри ястия за студено време

Топлата висококалорична храна е един от най сигурните начини да се затоплим в студа. Но последиците от подобно затопляне може да се отразят зле на фигурата. Как да съставим есенното меню, за да се чувстваме добре в студа, без да се страхуваме от излишни килограми? Супи Супата е идеално ястие, за да съхраним топлината на тялото в студеното време. Не е необходимо супата в есенното меню да бъде тежка и богата. Може да се стоплите и от...

Още
Най-вредните 8 закуски, за които трябва да забравим
окт.11

Най-вредните 8 закуски, за които трябва да забравим

Малките закуски между основните хранения позволяват да заситим глада си, което е много удобно, особено в работно време. Научете за 8-те най-вредни закуски, които е най-добре да се забравят. 1. Колбаси В днешните колбаси е много трудно да се намери истинско месо. Като цяло, тези продукти съдържат животински мазнини соя и вредни хранителни добавки, като например натриев нитрит, които допринасят за развитието на по качествени...

Още
Направете десертите здравословни
окт.06

Направете десертите здравословни

Когато много ви се прииска нещо сладко, можете да си приготвите полезни плодови, медени и дори винени десерти. Специалистите по хранене нямат нищо против. В нашата култура, за пълен обяд или вечеря се счита менюто от три блюда, включително десерт. Сред най-полезните десерти са печените плодове. Основното предимство на такива десерти е ниската калоричност и липсата на мазнини. Полезните десерти трябва да са леки. Ако десертът съдържа...

Още